Alle verblijven onder 80 cm!!!

Alle verblijven onder 80 cm!!!

Goudhamster of Syrische hamster

Goudhamsters hebben een grotere kooi nodig dan andere hamsters, je kunt Goudhamsters dan ook nooit in een dwerghamsterkooi doen, omdat dit ontzettend zielig is.

De minimummaten van Goudhamsters/Syrische hamsters zijn 80 cm x 50 cm (voor mannetjes) en v.a. 100 cm voor de vrouwtjes, maar groter is áltijd beter. Meeste hamster voelen zich meer op hun gemak in een verblijf v.a. 1,20 m.


Het gaat er ook om dat ze om hun
natuurlijke gedrag te stimuleren een verblijf van een totale lengte nodig hebben en niet bv. twee of drie kleinere bakken aan elkaar.

Ze willen de tunnels graven en nog liefst door de hele lengte en dat kan niet met bakjes van 50/60 lang aan elkaar vast met een veel te smal plastic tunneltje.


Hier zijn voorbeelden van kooien die redelijk goed zijn voor Goudhamsters. Alleen tralies kooien hebben helaas net te weinig ruimte voor genoeg bodembedekking en dan te weinig mogelijkheid voor hamster om lekker in te kunnen graven, wat zijn natuurlijk gedrag is:

 • Knaagdierkooi Alaska
 • Savic Hamsterkooi Hamster Heaven 80
 • Hamsterkooi Gabbia Grande
 • Knaagdierkooi Alexander
 • Knaagdierenkooi Barney
 • Ferplast Criceti 100
 • Savic Hamster Plaza Knock Down 100 cm
 • Hamsterkooi Falco (100 cm)
  ALLERBESTE KEUZE:
 • Aquaria of terrariums v.a. 100 cm lang (denk aan terrariumslot!)

Hamsters hebben ruimte nodig, in het wild rennen ze meer dan 12 kilometer(!) per nacht. In kleine kooien vertonen ze stressymptomen, zoals constant blijven knagen aan tralies. In grote kooien heb je ook meer ruimte voor een loopwiel van 28 cm groot, zodat een hamster niet met een kromme rug erin loopt.
Een loopbal heeft totaal GEEN meerwaarde voor een hamster. Het zorgt alleen voor meer stress, dan is het al beter om een ren aan te schaffen. Daarin kun je een hamster los laten lopen, maar wel onder toezicht!. Ze kunnen als ze het door krijgen eruit klimmen!
Je kunt ook meer verstopplekjes creëren.
 
In een te klein verblijf gaat een Syrische hamster stereotype en ongewenst gedrag vertonen, zoals: knagen, klimmen, willen ontsnappen en door al die stress en verveling, kan hij bijterig en moeilijk tam worden. In de slaapkamer heeft men ook meteen een stil loopwiel nodig.

Voor een grote kooi is het niet belangrijk dat deze ook hoog moet zijn (hoger dan 50 à 60 cm); goudhamsters zijn namelijk niet goed in hoogtes inschatten en kunnen zich daarom verwonden. Bij een grote kooi is de lengte x breedte dus vele malen belangrijker. Hamsters zijn van nature goede gravers en ze doen het graag, geef ze daarom een flinke laag bodembedekking (tenminste 20 cm). Heb je een terrarium of aquarium, dan kun je tot 30 cm zeker geven. Let wel op dat je hamster er niet uit kan klimmen!

Extra speelgoed, bruggetjes, knaagtakken (wilg, appelboom, hazelnoot of berk) of een krokodil, maar GEEN knaagstenen (bevatten te veel zout) en een ruim huis zal je hamster zeker waarderen. Controleer hun tandjes regelmatig!
Het belangrijkste, naast graafruimte en ruimte, dat we ons moeten beseffen is dat we een prooidier in huis hebben. Die heeft behoefte aan veel beschutting. Een hamster gaat niet midden in de bak een holletje graven omdat ie daar nooit en te nimmer veilig zal zijn.
De Syrische hamster wil de gelegenheid hebben om zich te verstoppen en niet te veel aan kale, open ruimte hebben. Voor eten en drinken een extra bakje of een drinkflesje.

BODEMBEDEKKING

Liefst een stofvrije bodembedekking. Ik gebruik zelf Carefresh, hooi, katoen (Cotton N Cotton of Cotton N Fibre), zaagsel van Plospan en hennep (aubyose) als bodembedekking, waar ze graag in graven en zich in kunnen verstoppen. Meng het goed door elkaar en druk alles stevig aan. Goed mengsel zorgt ervoor dat de tunnels compact blijven en het zorgt voor isolatie in de zomer en winter. Hoe groter het verblijf hoe minder vaak (soms pas na 2 à 3 maanden) je het moet verschonen.en alleen de bovenste laag van 5 cm. Het huisje zelf en toilet weekelijks controleren..
Koop absoluut GEEN hamsterwatten (roze, blauw, geel en synthetisch). De dierenwinkels verkopen het nog steeds, maar het is gevaarlijk voor hamsters, want ze kunnen er in verstrikt raken en in het ergste geval kunnen ze er ook in stikken of hun pootje kwijtraken!

NESTMATERIAAL

Je kan veel geven als nestmateriaal: hooi (eerst in de vriezer voor 72 uur), stukjes keukenpapier, gerecycled papier (Colorbed van Pennine gebruiken wij graag). Het huis moet min. 20 cm groot zijn met een opening v.a. ø 8 cm groot.

Een zandbak met een geschikt soort zand is ook goed voor een hamster. De hamster gebruikt het om te baden (vacht) en de andere als zijn WC. Dat maakt schoonmaken al een stuk makkelijker. Het moet speciaal zand zijn, dus niet voor vogels of speelzand, maar voor chinchilla's of gerbils.

Heureka Marathon Looprad 30 cm Een top wiel, maar prijzig! Het is lekker stil en makkelijk schoon te houden.

Heureka Marathon Looprad 30 cm Een top wiel, maar prijzig! Het is lekker stil en makkelijk schoon te houden. Lekker stevig en kan niet omvallen.

Een loopwiel voor in de slaapkamer. Het is lekker stil. Behandel het voor het gebruiken met lak op waterbasis.

Een loopwiel voor in de slaapkamer. Het is lekker stil. Behandel het voor het gebruiken met lak op waterbasis.

Een loopwiel goed voor in de woonkamer.

Een loopwiel goed voor in de woonkamer. Na een tijdje maakt wel lawaai (piepen)

Deel deze pagina