Hier alvast de eerste tip: heb geduld met je hamster en kijk goed naar zijn gedrag.

Hamster tam maken tips en trucks!

Een hamster tam maken, is een leuk en soms uitdagend proces. De meeste hamsters uit dierenwinkels zijn contact met mensen gewend, maar zeker niet handtam. Vertrouwen en geduld spelen een grote rol bij het tam maken van uw hamster. Niet alle hamsters zijn even snel handtam. Een roborovski dwerghamster bijvoorbeeld is heel lastig echt tam te maken, maar het is niet onmogelijk. Daarom wat tips en trucks over het tam maken van uw hamster!

Hamster tam maken de eerste stap

Eerste stap bij het tam maken van uw hamster is een goed ingerichte hamsterkooi (genoeg verstopplekjes, niet al te open, goede bodembedekking). De hamster komt rechtstreeks van de fokker en heeft een drukke reis achter de rug. Plaats de hamster rustig in zijn nieuwe hamsterkooi. Oud nestmateriaal van de fokker kan erg helpen bij de eerste stappen van het tam maken van de hamster. Vraag hier naar tijdens het kopen van uw hamster. Het is logisch dat een nieuwe hamster zorgt voor enthousiasme en opwinding, maar laat dit niet overslaan op uw huisdier. Hamsters zijn hier namelijk heel gevoelig voor en dit maakt het tam maken en het vertrouwen opbouwen in het begin lastig.

Hamster tam maken de tweede stap

Wanneer de hamster gewend is aan zijn nieuwe hamsterkooi begint de tweede fase in het tam maken van uw hamster. Benader de hamster rustig en praat zachtjes tegen hem. Deze stap is belangrijk bij het tam maken van de hamster en zorgt voor vertrouwen en herkenning. De hamster raakt gewend aan uw stem en weet dat het goed is.

Hamster tam maken de derde stap

Oppakken en handvoeren van de hamster is de derde stap in het tam maken van de hamster. Deze stap duurt het langst, maar is ook de leukste. Laat de hamster rustig aan uw vuist en hand ruiken. Hamsters hebben een uitstekende neus en geur speelt een belangrijke rol bij het tam maken van de hamster. Als de hamster rustig aan u kan snuffelen, dan is het tijd voor wat lekkers! Laat de hamster het voer uit uw vingers pakken.Gaat dit goed, neem dan de volgende stap in het tam maken van de hamster en leg wat lekkers op uw hand en laat de hamster het er vanaf pakken.

Hamster tam maken de valkuilen

Tijdens het tam maken van de hamster zijn vertrouwen en geduld het belangrijkst. Straal rust en zekerheid uit en doe vooral niet paniekerig!
Het tam maken van de hamster gaat niet altijd even snel. Laat de hamster het tempo bepalen, want anders is de kans groot dat het vertouwen er niet komt. Probeer de hamster niet tam te maken net nadat u uw handen hebt gewassen met sterke zeep. Hamsters hebben hier een verschrikkelijke hekel aan en dit helpt zeker niet bij het tam maken van uw hamster.

Oppakken  

Een hamster oppakken kan je het beste doen door hem of haar met twee handen op te scheppen. Zorg ervoor dat de hamster je handen ziet aankomen. Hamsters zijn prooidieren en zullen dus schrikken als ze plotseling van boven worden opgepakt. Als je de hamster hebt opgeschept zorg je er met één hand voor dat de hamster niet kan wegspringen. Hamsters die gewend zijn om gehanteerd te worden zullen niet zomaar bijten, je kan de hamster dus gerust met je hand tegen houden. Knijp niet in je hamster, het zijn tere beestjes en door te knijpen kunnen makkelijk interne verwondingen ontstaan waar de hamster aan kan overlijden. Als je nog nooit een hamster hebt gehad zul je zelf ook moeten leren om de hamster ‘aan te voelen’, waar gaat hij heen lopen, wil hij weg springen of kan ik hem rustig laten zitten? Oefen hiermee op een veilige plaats, bijvoorbeeld op de grond in een afgesloten kamer of op de bank. Ook kinderen kunnen dit leren, wel altijd onder toezicht van een volwassene. Als je de hamster bij een hobbyfokker koopt kun je hem of haar ook altijd vragen om te laten zien hoe de hamster het beste opgepakt kan worden.  

Tam maken  

Als je je hamster bij een hobbyfokker of particulier hebt gekocht is de hamster al gewend om te worden opgepakt. Heb je je hamster uit de dierenwinkel of bij een grootfokker gekocht dan is je nieuwe huisdier nog niet tam en zul je er de nodige tijd aan moeten besteden om hem of haar aan mensen te laten wennen, het is afhankelijk van de leeftijd en het karakter van je hamster in hoeverre dit dan gaat lukken. Om je hamster tam te maken zal je hamster eerst aan jou moeten wennen. Zorg er dus voor dat de kooi niet ergens achteraf staat waar je nooit komt maar daar waar je vaak bent. Klets gerust tegen de hamster als hij wakker is, zo went hij aan je stem en zal leren om daar niet zo van te schrikken. Maak de hamster niet wakker, hamsters die gestoord worden in hun slaap raken gestresst en zullen als dit vaker gebeurt korter leven. Bied geregeld iets lekkers aan, in het begin zal je hamster dit nog niet direct van je aannemen maar het zal niet lang duren voor hij door heeft waar het eten vandaan komt. Als je hamster niet meer bang is voor je hand kan je kijken of hij op de hand wil komen. Meestal is dit heel spannend voor de hamster en je zal dus ook flink wat geduld moeten hebben. Het is ook een optie om de hamster met wat lekkers in bijvoorbeeld een wilgentunnel, doosje of bakje te lokken en hem zo uit de kooi te nemen. Je hebt misschien veel geduld nodig voor je hamster uit zijn tunnel of doosje te voorschijn komt of op je hand komt zitten, maar als het eenmaal zover is zorg er dan voor dat je de hamster telkens maar kort uit zijn kooi neemt. Dit vermindert stress en zo leert hij dat hij snel weer in zijn kooi terug is waar natuurlijk iets lekkers op hem wacht!

Deel deze pagina