Heb je een Houdini thuis?
De hamsters zijn echte meesters in ontsnappen!
Zij kunnen door het kleinste kiertje doorheen gaan. Ze kunnen goed omhoog klimmen bv. tussen een kast en een muur! Ze zijn erg sterk, dus ze kunnen een te lichte deksel zo optillen!

1. Blijf rustig.
Hoogstwaarschijnlijk vind je je hamster wel weer. Soms vinden mensen hem na een paar uur, anderen vinden hem terug na een paar dagen, en enkele mensen vinden hun hamster weken later terug. Blijf erin geloven. Onthoud dat plotselinge bewegingen en harde geluiden je hamster weg kunnen jagen, dus vraag iedereen om rustig en stil te blijven, en uit de buurt te blijven.

2. Sluit de deuren.
Sluit de ruimtes af waar de hamster zich zou kunnen verbergen. Sluit de deuren naar de kamers zodra je merkt dat je hamster vermist is. Bedek eventuele scheuren in de muur of vloeren, en zorg ervoor dat alle ramen goed dicht zijn. Probeer de hamster in de kleinste ruimte in de val te lokken, zodat het gemakkelijker is hem te vinden. Bovendien wil je niet dat je hamster van kamer wisselt terwijl jij zoekt. Klap toiletdeksels omlaag om ervoor te zorgen dat de hamster niet kan verdrinken. Vertel iedereen om uit te kijken waar ze hun voeten zetten zolang de hamster vermist is.

3. Sluit alle andere dieren op.
Zodra je merkt dat je hamster vermist is, moet je eventuele huisdieren uit de kamers halen. Huisdieren waar je op moet letten zijn onder andere katten, honden en fretten. Zet ze, als het kan, buiten, in afgesloten kamers, of in hokken. Haal eventuele muizenvallen, rattengif of andere schadelijke substanties weg voor je hamster het kan pakken.

4. Zoek de hamster.
Doorzoek de kamers naar de hamster. Hamsters houden van donkere, warme plekjes. Zoek naar plekken waar geen licht valt en al een tijd niemand geweest is. Kijk bij verwarmingspijpen, bij verwarmingselementen, achter het toilet en achter meubels. Je kunt hamsters ook in kasten, achter lades, onder de koelkast, achter de wasmachine of onder bedden terugvinden. Pak een zaklantaarn en controleer bergruimtes. Denk na over waar je hamster graag zit. Waar denk je dat hij naartoe zou gaan? Probeer na te denken over zijn gedrag. Zoek naar tekenen van hamsterpoep of lege zaadhulsjes.

5. Zet voer neer.
Een manier om te bepalen in welke kamer de hamster is, is door een klein bergje van het favoriete voer (of een stukje appel, die ruiken ze goed) van je hamster in elke kamer te leggen, voor je naar bed gaat. Strooi voer langs de plinten, waar de hamster waarschijnlijk zal lopen. Sluit alle deuren. Waarschijnlijk is je hamster in de kamer waar het bergje voer opgegeten is, en dat verkleint je zoekgebied.

6. Sluit de kamer af zodra je het ontdekt hebt.
Als je bepaald hebt in welke kamer de hamster zit, sluit het gebied dan af. Dit betekent dat je alle andere mensen de kamer uit laat gaan en de deur sluit, om de kans te verkleinen dat je vermiste hamster gewond raakt door andere mensen. Ga dan op handen en voeten en kruip rond. Controleer mogelijke schuilplekken, wees stil en houd de ontsnappingsroutes in de gaten.

7. Zet het hamsterloopwiel neer.
Een andere manier om te proberen de hamster te vangen is door het hamsterwiel neer te zetten. Wanneer je het hoort piepen in de nacht, dan zul je weten in welke kamer de hamster zit. Misschien kun je de hamster besluipen en hem vangen.

8. Gooi een lichte handdoek over de hamster heen.
Wanneer je eindelijk de hamster gevonden hebt, moet je hem nog vangen. Gooi een lichte handdoek over de hamster, zodat de handdoek hem bedekt. Dit zal de hamster tegenhouden en op zijn plek houden, op een veilige manier. Pak de hamster voorzichtig op en zet hem terug in de kooi.
Je kunt je hamster ook in een bakje lokken. Laat hem dan weer vrij in zijn verblijf en kijk nog even of hij zich verder normaal gedrag. Loopt hij goed (iets gebroken), gebruikt hij al zijn pootjes (slepen, hangen, gebroken). Misschien zie je ergens bloedsporen.
Hij moet even bijkomen van zijn  avontuur, maar houd zijn gezondheid goed in de gaten.

9. Controleer op gaten of de deksel.
Controleer de kooi van de hamster extra goed om te zien of hij gaten in de bodem of de zijkanten heeft geknaagd. Hij kan door de tralies geknaagd hebben op plekken die je niet gemakkelijk kunt zien. Kijk ook of zijn deksel goed genoeg sluit en zwaar genoeg is. Kijk ook of het deurtje goed en stevig sluit. De hamsters kunnen die open duwen!

TIPS

*Vermijd kartonnen dozen, want hamsters hebben een verbazingwekkend vermogen om er dwars doorheen te knagen.

*Verlies nooit het vertrouwen dat je je hamster terug zult vinden.

*Je kunt een hamster bang maken, dus maak geen harde geluiden.

*Ga wanneer het huis stil is met je hoofd op de grond in elke kamer en probeer te luisteren of je je hamster ergens kunt horen. Hij zal waarschijnlijk ergens op knagen.

*Kijk in sjaals of handdoeken; je hamster zal zich warm willen houden. Wanneer je weet dat je hamster in de kamer gekomen is waar jij bent, leg dan iets voor de deur zodat je hamster de kamer niet meer uit kan. Hamsters zijn klein genoeg om onder deuren door te komen.

*Als er een maand voorbij is en je hebt je hamster nog niet gevonden, dan zul je hem waarschijnlijk ook niet meer vinden. Vraag na bij al je buren - ze kunnen hem gevonden hebben en in huis genomen hebben.

*Als de hamster in een kamer met bedrading is, zorg er dan voor dat ze niet aangesloten zijn, zodat zij/hij niet geëlektrocuteerd wordt. Zorg ervoor dat je elke keer dat je naar buiten gaat of gaat slapen de kooi afsluit.

Deel deze pagina